Waarom jezelf verdiepen in de virtuele wereld?
Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter: soms houd je het als ouder niet allemaal meer bij. Begin daarom het gesprek, bijvoorbeeld door samen de Ouder & Kind Quiz te doen. Behandel je kind in het gesprek als de deskundige aan wie je vragen stelt en neem het serieus.
Samen een profiel aan maken. Hoe doe je dat?
Houd het luchtig en gezellig. Zoek samen een profielfoto uit en bedenk ook samen wie die foto mag bekijken. ‘Alleen voor vrienden’ is voor ieder sociale netwerk de veiligste optie.
Welke informatie komt naar boven?
Google samen jullie namen. Begin een gesprek over welke gevolgen deze informatie kan hebben voor bijvoorbeeld het vinden van een baantje in de toekomst.
Hoe belangrijk is privacy?
Wijs je kind op het belang van privacy. Kinderen hebben vaak niet door welke gevolgen hun acties online kunnen hebben. Maak ze daarom duidelijk dat je nooit persoonlijke informatie, zoals e-mailadressen, huisadressen of telefoonnummers, online moet plaatsen. Wijs je kind er ook op dat alles wat je online zet, voorgoed terug te vinden is. Zelfs als je denkt dat het weg is. Gebruik het online privacy stappenplan van Mijn Kind Online en help je kind in 6 stappen naar het bewaken van zijn/haar eigen online identiteit.
Waarom is het belangrijk ook te denken aan de privacy van anderen?
Laat je kind ook weten dat het belangrijk is de privacy van anderen te respecteren, en dat ze dus niet zomaar foto’s van vriendjes of klasgenoten online mogen plaatsen of gênante foto’s via WhatsApp mogen verspreiden. Maak ze ervan bewust dat dit in sommige gevallen zelfs strafbaar is.