Met meer dan 1 miljard aan gebruikers per dag is WhatsApp één van de populairste online communicatie apps ter wereld. Daarom is het een aantrekkelijk doelwit voor oplichters geworden. Recentelijk is ook in Suriname de Whatsapp Samsung scam opgedoken. Intussen zijn er al tal van slachtoffers in ons land die zo grote bedragen geld hebben verloren.
Wat betekent de Whatsapp Samsung scam?
Gebruikers ontvangen een bericht waarin wordt bekend gemaakt dat men de loterij prijs van Samsung heeft gewonnen. “Een prijzenpot van $800.000 en een nieuwe Samsung Galaxy S10E+ smartphone”.
Om het bedrag in ontvangst te krijgen, dien je eerst een Steam kaart (voucher voor game platform) of Game Top Up op te sturen.
Ben ik gehacked als ik dit bericht hebt ontvangen?
Nee, bij het ontvangen van dit bericht ben je niet gehacked. Echter kun je wel slachtoffer worden van cyber criminaliteit. Voordat je iemand via WhatsApp een bericht kan sturen, moet degene je mobielnummer eerst hebben in zijn contacten. Wees dus extra alert wanneer je ineens wordt geappt door een (voor jou) onbekend nummer.
Dit betekent dus dat jouw nummer ergens op het internet is achterhaalt en in handen van een spammer/scammer terecht is. Of het nou slechts om een vervelend berichtje gaat of een poging tot oplichting: het is belangrijk dat je spam kunt herkennen en deze direct doorgeeft.
Het doel van veel criminelen is om simpelweg geld te verdienen. Dat is dus ook zo bij WhatsApp-spam. Verspreiders van zulke berichten proberen je vaak op een link te laten tikken. Belangrijk is om naar de opmaak van het bericht te kijken.
In de meeste gevallen zijn de makers van WhatsApp-spam geen Nederlands of Engels sprekenden, ze zijn de taal dus niet machtig. Daardoor zijn ze voornamelijk aangewezen op Google Translate wat vaak ietwat onsamenhangende zinsconstructies en taalfouten oplevert. Let vooral daarop!
Heeft u ook zo een spam bericht ontvangen?
Rapporteer dit direct aan het Computer Security Incident Response Team (CSIRT) van het Directoraat Nationale Veiligheid zodat dit nummer terstond kan worden geblokkeerd om zo meerdere slachtoffers te kunnen voorkomen.
DNV CSIRT werkt intensief samen met Whatsapp en partners om deze criminelen in kaart te brengen. Intussen zijn er al een aantal criminelen in het buitenland opgesloten. Het vermoeden bestaat dat er een groter netwerk achter zit. Rapporteren is daarom heel belangrijk.
Heeft u zelf zo een berichtje ontvangen, of kent u iemand die het slachtoffer is geworden, maak melding via https://csirt.sr/meldpunt/
Hoe kun je je zelf beschermen? Lees meer hierover: