Cybersecurity: wat kun je zelf doen?
De wetten en instanties zijn natuurlijk prima, maar ook hier geldt: een veiligere wereld begint bij jezelf. Wat kun jij zelf doen om aanvallen van hackers te voorkomen? Ook daarvoor geeft de CSIRT een waslijst aan hints en tips op de advies pagina. Je kunt natuurlijk denken aan allerlei beschermende soft- en hardware, maar cybersecurity begint gewoon bij je eigen beveiligingsbewustzijn.
Welke stappen neemt het DNV op het gebied het beveiligen van de vitale infrastructuur?
De Cyber Divison van het DNV monitoort de cyber space en voert een faciliterende, beschermende en controlerende rol. Allereerst wordt gezorgd voor een nauwe samenwerking met internationale veiligdheidspartners om de pakkans van cybercriminelen te vergroten en cybercriminaliteit te ontmoedigen. Daarnaast wordt er via 24/7 Monitoring Center met het oogpunt van de veiligheid van de Surinaamse maatschappij actief gecontroleerd op cyberveiligheid.
Stappen om de cyberveiligheid van de gemeenschap, bedrijven en de overheid te vergroten.
Vrijwel alle cyberveiligheid problemen vereisen discipline, lokale & internationale samenwerking en goede coördinatie om opgelost te worden. Daarnaast zijn de “grenzen” tussen landen in de cyberwereld niet of nauwelijks aanwezig.
In Hoofdlijnen
- Internationale samenwerking
- Het financieel aantrekkelijk maken voor bedrijven om een hoge mate van cyberveiligheid te hebben.
- De individuele burger trainen om zichzelf te “verdedigen” in de digitale wereld.
Wetboek van Strafrecht Suriname
Illegale toegang
Hacking
Artikel 187b
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen wordt, als schuldig aan hacking, gestraft degene die zich opzettelijk en wederrechtelijk toegang heeft verschaft tot een geautomatiseerd werk, of tot een deel daarvan. De toegang wordt in ieder geval geacht wederrechtelijk te zijn verschaft, indien de toegang tot het werk is verworven:
a. door het doorbreken van een beveiliging;
b. door een technische ingreep;
c. met behulp van valse signalen of een valse sleutel, of
d. door het aannemen van een valse hoedanigheid.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie, wordt gestraft hacking, indien de dader vervolgens gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen door middel van het geautomatiseerd werk waarin diegene zich wederrechtelijk bevindt, voor zichzelf of een ander overneemt, aftapt of opneemt.
3. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie wordt gestraft
hacking gepleegd door tussenkomst van een openbaar telecommunicatienetwerk, indien de dader vervolgens:
a. met het oogmerk zichzelf of een ander wederrechtelijk te bevoordelen gebruik maakt van verwerkingscapaciteit van een geautomatiseerd werk;
b. door tussenkomst van het geautomatiseerd werk waarin degene is binnengedrongen de toegang verwerft tot het geautomatiseerd werk van een derde.
Opzettelijk en wederrechtelijk toegang tot/gebruik van een geautomatiseerd werk belemmert door daaraan gegevens aan te bieden of toe te zenden
Artikel 187c
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen wordt gestraft degene die opzettelijk en wederrechtelijk de toegang tot of het gebruik van een geautomatiseerd werk belemmert door daaraan gegevens aan te bieden of toe te zenden.
Aan artikel 187c worden, onder nummering van de bestaande volzin tot lid 1, drie nieuwe leden 2, 3 en 4 toegevoegd, luidende:
2. Indien het feit ernstige schade veroorzaakt, of is gepleegd tegen een geautomatiseerd werk behorende tot de vitale infrastructuur, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren en geldboete van de vijfde categorie.
3. Indien het feit is gepleegd met een terroristisch oogmerk of met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken, wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren en geldboete van de zesde categorie.
4. Op eerste vordering van de politie is degene tegen wie proces-verbaal is opgemaakt van het begaan van de strafbare feiten als bedoeld in de leden 1 tot en met 3, in het belang van het onderzoek naar deze strafbare feiten verplicht tot overgifte van het middel/de middelen waarmee het feit/de feiten is/zijn gepleegd. Indien geen medewerking wordt verleend, is artikel 236 van toepassing.
Illegale onderschepping
Afluisteren met Technisch Hulpmiddel (opzet)
Artikel 187d
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie, wordt gestraft degene die met een technisch hulpmiddel een gesprek dat in een woning of besloten lokaal of op een besloten erf wordt gevoerd opzettelijk:
1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.
2. Lid 1 is niet van toepassing op het opnemen:
1°. van gegevens die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk;
2°. behoudens in geval van kennelijk misbruik, met een technisch hulpmiddel dat op gezag van degene bij wie de woning, het lokaal of het erf in gebruik is, niet heimelijk aanwezig is;
3°. ten behoeve van de strafvordering of in verband met de staatsveiligheid.
Verwerken afgetapte gegevens via telecommunicatie
Artikel 187f
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, wordt gestraft degene die opzettelijk en wederrechtelijk met een technisch hulpmiddel gegevens aftapt of opneemt die niet voor diegene bestemd zijn en die worden verwerkt of overgedragen door middel van telecommunicatie of door middel van een geautomatiseerd werk.
2. Lid 1 is niet van toepassing op het aftappen of opnemen:
1°. van door middel van een radio-ontvangapparaat ontvangen gegevens, tenzij om de ontvangst mogelijk te maken een bijzondere inspanning is geleverd of een niet toegestane ontvang inrichting is gebruikt;
2°. door of in opdracht van de gerechtigde tot een voor de telecommunicatie gebezigde aansluiting, behoudens in geval van kennelijk misbruik;
3°. ten behoeve van de strafvordering of in verband met de staatsveiligheid.
Plaatsen Opname-, Aftap- c.q. Afluisterapparatuur
Artikel 187g
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de derde categorie, wordt gestraft degene die met het oogmerk dat daardoor een gesprek, telecommunicatie of andere gegevensoverdracht of andere gegevensverwerking door een geautomatiseerd werk wederrechtelijk wordt afgeluisterd, afgetapt of opgenomen, een technisch hulpmiddel op een bepaalde plaats aanwezig doet zijn.
2. Met dezelfde straf wordt gestraft degene die, met het oogmerk dat daarmee een misdrijf als bedoeld in artikel 187b lid 1, artikel 187c of artikel 187f wordt gepleegd:
a. een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een zodanig misdrijf, vervaardigt, verkoopt, verwerft, invoert, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft, of
b. een computerwachtwoord, toegangscode of daarmee vergelijkbaar gegeven waardoor toegang kan worden verkregen tot een geautomatiseerd werk of een deel daarvan, verkoopt, verwerft, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft.
3. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die het in lid 2 bedoelde feit pleegt terwijl het oogmerk van diegene is gericht op het misdrijf als bedoeld in artikel 187b lid 2 of lid 3.
Doorgeven Afluisterapparatuur en Gegevens
Artikel 187h
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, wordt gestraft:
1°. degene die de beschikking heeft over een voorwerp waarop, naar diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden, gegevens zijn vastgelegd die door onrechtmatig afluisteren, aftappen of opnemen van een gesprek, telecommunicatie of andere gegevensoverdracht of andere gegevensverwerking door een geautomatiseerd werk zijn verkregen;
2°. degene die gegevens die diegene door wederrechtelijk afluisteren, aftappen of opnemen van een gesprek, telecommunicatie of andere gegevensoverdracht of andere gegevensverwerking door een geautomatiseerd werk heeft verkregen of die, naar diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden, ten gevolge van zulk afluisteren, aftappen of opnemen ter kennis van diegene zijn gekomen, opzettelijk aan een ander bekend maakt;
3°. degene die een voorwerp als omschreven onder 1° opzettelijk ter beschikking stelt van een ander.
Gebruik verborgen camera in woning
Artikel 187 i
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, wordt gestraft:
1°. degene die, gebruik makende van een technisch hulpmiddel waarvan de aanwezigheid niet op duidelijke wijze kenbaar is gemaakt, opzettelijk en wederrechtelijk van een persoon, aanwezig in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats, een afbeelding vervaardigt;
2°. degene die de beschikking heeft over een afbeelding welke, naar diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden, door of ten gevolge van een onder 1° strafbaar gestelde handeling is verkregen.
Openbaarmaking Afbeelding
Artikel 187 j
Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, wordt gestraft degene die een afbeelding, als bedoeld in artikel 187i onder 2° openbaar maakt.
Verstoring van computergegevens/computersysteem
Vernieling van elektriciteitswerken
Artikel 213
Degene aan wie schuld te wijten is, dat enig elektriciteitswerk wordt vernield, beschadigd, of onbruikbaar gemaakt, dat stoornis in de gang of in de werking van zodanig werk ontstaat, of dat een ten opzichte van zodanig werk genomen veiligheidsmaatregel wordt verijdeld, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daardoor verhindering of bemoeilijking van stroomlevering ten algemenen nutte of gemeen gevaar voor goederen ontstaat;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daardoor levensgevaar voor een ander ontstaat;
3°. met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien het feit iemands dood ten gevolge heeft.
Vernieling van Geautomatiseerde Werken(opzet)
Artikel 213c
1. Degene die opzettelijk enig geautomatiseerd werk of enig werk voor telecommunicatie vernielt, beschadigt of onbruikbaar maakt, stoornis in de gang of in de werking van zodanig werk veroorzaakt, of een ten opzichte van zodanig werk genomen veiligheidsmaatregel verijdelt, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie, indien daardoor wederrechtelijk verhindering of bemoeilijking van de opslag, verwerking of overdracht van gegevens ten algemene nutte of stoornis in een openbaar telecommunicatienetwerk of in de uitvoering van een openbare telecommunicatiedienst, ontstaat;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan gemeen gevaar voor goederen of voor de verlening van diensten te duchten is;
3°. met gevangenisstraf van ten hoogste negen jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is;
4°. met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien daarvan levensgevaar voor een ander te duchten is en het feit iemands dood ten gevolge heeft.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, wordt gestraft degene die, met het oogmerk dat daarmee een misdrijf als bedoeld in lid 1 wordt gepleegd:
a. een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een zodanig misdrijf, vervaardigt, verkoopt, verwerft, invoert, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft, of
b. een computerwachtwoord, toegangscode of daarmee vergelijkbaar gegeven waardoor toegang kan worden verkregen tot een geautomatiseerd werk of een deel daarvan, verkoopt, verwerft, verspreidt of anderszins ter beschikking stelt of voorhanden heeft.
Vernieling geautomatiseerde werken (schuld)
Artikel 213d
Degene aan wie schuld te wijten is dat enig geautomatiseerd werk of enig werk voor telecommunicatie wordt vernield, beschadigd of onbruikbaar gemaakt, dat stoornis in de gang of in de werking van zodanig werk ontstaat, of dat een ten opzichte van zodanig werk genomen veiligheidsmaatregel wordt verijdeld, wordt gestraft:
1°. met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daardoor verhindering of bemoeilijking van de opslag, verwerking of overdracht van gegevens ten algemenen nutte, stoornis in een openbaar telecommunicatienetwerk of in de uitvoering van een openbare telecommunicatiedienst, of gemeen gevaar voor goederen of voor de verlening van diensten ontstaat;
2°. met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien daardoor levensgevaar voor een ander ontstaat;
3°. met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen, indien het feit iemands dood ten gevolge heeft
Computer-gerelateerde valsheid/fraude
Vervalsen van Bekendmakingen
Artikel 239a
1. Degene die een bekendmaking door of vanwege het bevoegde gezag in het openbaar gedaan vervalst en deze vervalsing openlijk tentoonstelt, verspreidt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete van de tweede categorie, hetzij met één van beide straffen.
2. Degene die een bekendmaking valselijk opmaakt als zijnde afkomstig van het bevoegde of openbaar gezag en deze openlijk tentoonstelt, verspreidt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met één van beide straffen. 3. De in de leden 1 en 2 bedoelde straffen worden met een derde verhoogd, indien: a. de daarin bedoelde bekendmaking wordt voorzien van valselijk opgemaakte of vervalste handtekeningen van het bevoegde gezag of b. het feit is gepleegd met een terroristisch oogmerk of met het oogmerk om een terroristisch misdrijf voor te bereiden of gemakkelijk te maken.
3. Niet strafbaar is degene die van de in lid 1 bedoelde afbeeldingen in het bezit wordt gesteld of wordt toegezonden, daarvan onverwijld mededeling doet aan de Politie en de afbeeldingen vernietigt of verwijdert.
Gekwalificeerde valsheid
Artikel 279
1. De schuldige aan valsheid in geschrift wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren en geldboete van de vijfde categorie, indien zij gepleegd is:
1°. in authentieke akten;
2°. in schuldbrieven of certificaten van schuld van enige staat of openbare instelling;
3°. in aandelen of schuldbrieven of certificaten van aandeel of schuld van enige vereniging, stichting of vennootschap;
4°. in talons, dividend- of rente bewijzen behorende tot een van de onder de beide voorgaande nummers omschreven stukken, of in de bewijzen in plaats van deze stukken uitgegeven;
5°. in krediet- of handelspapier,
6°. in reis- en identiteitsdocumenten;
7°. in betaalpassen, waardekaarten of enige andere voor het publiek beschikbare kaarten en voor het publiek beschikbare dragers van identiteitsgegevens, bestemd voor het verrichten of verkrijgen van betalingen of andere prestaties langs geautomatiseerde weg
2. Met dezelfde straf wordt gestraft degene die opzettelijk gebruik maakt van enig in lid 1 vermeld vals of vervalst geschrift als ware het echt en onvervalst, dan wel opzettelijk zodanig geschrift aflevert of voorhanden heeft, ontvangt, zich verschaft, vervoert, verkoopt of overdraagt, terwijl diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat dit geschrift bestemd is voor zodanig gebruik
Delicten i.v.m. kinderpornografie
Bescherming Jeugdigen
Artikel 292
Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie wordt gestraft degene die een afbeelding, een voorwerp of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding waarvan de vertoning schadelijk is te achten voor personen beneden de leeftijd van zestien jaren, verstrekt, aanbiedt of vertoont aan een minderjarige van wie de schuldige weet of redelijkerwijs moet vermoeden, dat deze jonger is dan zestien jaren.
Grooming
Artikel 292a
1. Degene die door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst een persoon van wie diegene weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat deze de leeftijd van zestien jaren nog niet heeft bereikt, een ontmoeting voorstelt met het oogmerk ontuchtige handelingen met die persoon te plegen of een afbeelding van een seksuele gedraging waarbij die persoon is betrokken of schijnbaar is betrokken te vervaardigen, wordt, indien diegene enige handeling onderneemt gericht op het verwezenlijken van die ontmoeting, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en geldboete van de vijfde categorie, wordt gestraft degene die het plegen van het misdrijf als bedoeld in lid 1, een beroep of een gewoonte maakt.
3. Op eerste vordering van de politie is degene tegen wie proces-verbaal is opgemaakt van het begaan van de strafbare feiten als bedoeld in de leden 1 en 2, in het belang van het onderzoek naar deze strafbare feiten verplicht tot overgifte van het middel/de middelen waarmee het feit/de feiten is/zijn gepleegd. Indien geen medewerking wordt verleend, is artikel 236 van toepassing.
Kinderpornografie
Artikel 293
1. Met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaren en geldboete van de vijfde categorie, wordt gestraft degene die een afbeelding – of een gegevensdrager, bevattende een afbeelding – van een seksuele gedraging, waarbij iemand die kennelijk de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, is betrokken of schijnbaar is betrokken, opzettelijk verspreidt, openlijk tentoonstelt, vervaardigt, invoert, doorvoert, uitvoert, in bezit heeft, verwerft of zich door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst de toegang daartoe verschaft.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste tien jaren en geldboete van de vijfde categorie, wordt gestraft degene die van het plegen van een van de misdrijven, omschreven in lid 1 van dit artikel, een beroep of een gewoonte maakt
Afbeeldingen seksuele gedragingen
Artikel 307
1. Degene die door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst opzettelijk en wederrechtelijk ten aanzien van een persoon afbeeldingen van diens werkelijke of schijnbare seksuele gedragingen, anders dan bedoeld in de artikelen 291 en 293, vervaardigt, openlijk tentoonstelt, verspreidt of de verspreiding bevordert of in bezit heeft, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren en geldboete van de vijfde categorie, wordt gestraft degene die het plegen van het misdrijf als bedoeld in lid 1, een beroep of een gewoonte maakt.
3. Op eerste vordering van de politie is degene tegen wie proces-verbaal is opgemaakt van het begaan van de strafbare feiten als bedoeld in de leden 1 en 2, in het belang van het onderzoek naar deze strafbare feiten verplicht tot overgifte van het middel/de middelen waarmee het feit/de feiten is/zijn gepleegd. Indien geen medewerking wordt verleend, is artikel 236 van toepassing.
4. Niet strafbaar is degene die van de in lid I bedoelde afbeeldingen in het bezit wordt gesteld of wordt toegezonden, daarvan onverwijld mededeling doet aan de Politie en de afbeeldingen vernietigt of verwijdert.
Schokkende Afbeeldingen
Artikel 307a
1. Degene die door middel van een geautomatiseerd werk of met gebruikmaking van een communicatiedienst opzettelijk en wederrechtelijk schokkende afbeeldingen van de effecten en gevolgen van ongelukken, geweld of ongevallen, waaronder beelden die strijdig zijn met de zedelijkheid, waarbij een persoon is betrokken of schijnbaar is betrokken, vervaardigt, verspreidt of openbaar maakt of de verspreiding bevordert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en geldboete van de tweede categorie, hetzij met één van beide straffen.
2. Met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, wordt gestraft degene die het plegen van het misdrijf als bedoeld in lid 1, een beroep of een gewoonte maakt.
3. Op eerste vordering van de politie is degene tegen wie proces-verbaal is opgemaakt van het begaan van de strafbare feiten als bedoeld in de leden I en 2, in het belang van het onderzoek naar deze strafbare feiten verplicht tot inzage van het middel/de middelen waarmee het feit/de feiten is/zijn gepleegd. Indien geen medewerking wordt verleend, is artikel 236 van toepassing.
4. Het bepaalde in lid 1 vindt geen toepassing, indien de daarin bedoelde afbeeldingen worden gebruikt in verband met door of vanwege de overheid te voeren voorlichting verband houdende met de veiligheid en de volksgezondheid.
Misbruik van technische hulpmiddelen
Openen van Poststukken
Artikel 333a
Betreft een verbod aan werknemers van een postbedrijf om poststukken onrechtmatig te openen. Na de privatisering van de post zijn het werknemers van een particulier bedrijf die een dergelijk delict kunnen plegen. De strafwaardigheid blijft dan onverlet. De bepaling van artikel 333b (schending van post geheimen) heeft betrekking op de voorwerpen, die zich in de brieven of pakketten bevinden. De verboden handelingen hebben nu gelijkelijk op de poststukken als op de inhoud ervan betrekking. Overigens wordt het tweede lid van dit artikel speciaal aangewezen als vermogensdelict in het recidive-artikel 69.
Schending van Telegraafgeheimen
Artikel 333c
Is ondanks het in onbruik raken van de telegrafie in het Internationaal Telecommunicatieverdrag ITU de verplichting opgenomen een dergelijke telegraafdienst in stand te houden.
Schending van Telecommunicatiegeheimen
Artikel 333d
Betreft het onrechtmatig kennisnemen of overnemen van niet voor werknemers van telecommunicatiebedrijven bestemde gegevens die door tussenkomst van een telecommunicatienetwerk of -dienst zijn opgeslagen. Het gaat hierbij erom dat een telecommunicatieaanbieder zonder toestemming van de betrokkene kennisneemt van de op zijn computers opgeslagen persoonlijke gegevens van klanten (bijvoorbeeld e-mail in een e-mailbox). De strafbepaling is ook van toepassing op personen, die werkzaam zijn bij niet-openbare diensten. De bepaling is overigens een specialis ten opzichte van onderdelen van het ruimere artikel 187h, dat zich richt tot eenieder. De termen ‘gegevens’ resp. ‘telecommunicatie’ en ‘aftappen’ worden uitgewerkt in de artikelen 109b respectievelijk 109d.
Bijkomende Straf
Artikel 333e
Is de mogelijkheid opgenomen voor een eventuele ontzetting uit ambt of beroep. Ten overvloede nog het volgende: indien de strafbare feiten wel door een ambtenaar worden gepleegd vallen zij onder de strafverzwaring van artikel 67 en kan deze ook in aanmerking komen voor de ontzetting uit het ambt op grond van artikel 47
Misbruik maken van Telecommunicatiedienst
Artikel 387a
De bepaling dient tot bescherming van de economische activiteit van de telecommunicatiediensten. De strekking van deze bepaling is dat zo veel mogelijk wordt tegengegaan dat wederrechtelijk zonder betaling van uiteenlopende vormen van telecomdiensten gebruik wordt gemaakt. In verband daarmede zijn in het tweede lid gedragingen die geacht moeten worden ertoe te kunnen leiden dat anderen tot zodanig gebruik in de gelegenheid worden gesteld, onder de in die bepaling gestelde voorwaarden strafbaar gesteld.
Beschadiging Goederen
Artikel 414
1. Degene die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen.
2. Indien het goed bedoeld in lid 1 geheel of ten dele als cultureel erfgoed kan worden aangemerkt, wordt een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie opgelegd.
3. Indien het goed bedoeld in lid 1 geheel of ten dele als voorwerpen verband houdende met de religie beleving kan worden agemerkt, wordt een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie opgelegd.
Onbruikbaar maken Geautomatiseerde Gegevens(opzet)
Artikel 414a
1. Degene die opzettelijk en wederrechtelijk gegevens die door middel van een geautomatiseerd werk of door middel van telecommunicatie zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen, verandert, wist, onbruikbaar of ontoegankelijk maakt, dan wel andere gegevens daaraan toevoegt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren en geldboete van de vierde categorie, hetzij met één van beide straffen.
2. Degene die het feit, bedoeld in lid 1, pleegt na door tussenkomst van een openbaar telecommunicatienetwerk, wederrechtelijk in een geautomatiseerd werk te zijn binnengedrongen, en daar ernstige schade met betrekking tot die gegevens veroorzaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie.
3. Degene die opzettelijk en wederrechtelijk gegevens ter beschikking stelt of verspreidt die zijn bestemd om schade aan te richten in een geautomatiseerd werk, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren en geldboete van de vierde categorie.
4. Niet strafbaar is degene die het feit, bedoeld in lid 3, pleegt met het oogmerk om schade als gevolg van deze gegevens te beperken.
Onbruikbaar maken geautomatiseerde gegevens (schuld)
Artikel 414 b
1. Degene aan wie schuld te wijten is dat gegevens die door middel van een geautomatiseerd werk of door middel van telecommunicatie zijn opgeslagen, worden verwerkt of overgedragen, wederrechtelijk worden veranderd, gewist, onbruikbaar of ontoegankelijk gemaakt, dan wel dat andere gegevens daaraan worden toegevoegd, wordt, indien daardoor ernstige schade met betrekking tot die gegevens wordt veroorzaakt, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden en geldboete van de tweede categorie, hetzij met één van beide straffen.
2. Degene aan wie schuld te wijten is dat gegevens wederrechtelijk ter beschikking gesteld of verspreid worden die zijn bestemd om schade aan te richten in een geautomatiseerd werk, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden en geldboete van de tweede categorie, hetzij met één van beide straffen.
Aanbieding internetdiensten zonder vaststelling identiteit
Artikel 504
1. Degene die internetdiensten aanbiedt zonder de identiteit vast te stellen van degene die van deze diensten gebruik maakt, wordt gestraft met een geldboete van de tweede categorie.
2. Met hechtenis van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met een van beide straffen, wordt gestraft de aanbieder van internetdiensten die het bepaalde in lid 1 overtreedt, indien door gebruikmaking van de daarin bedoelde diensten eveneens strafbare feiten worden gepleegd.
Toezenden/vertonen schokkende afbeeldingen zonder waarschuwing
Artikel 505
Degene die schokkende afbeeldingen van de effecten en gevolgen van ongelukken, geweld of ongevallen, waaronder beelden die strijdig zijn met de zedelijkheid, aan iemand anders dan op diens verzoek toezendt of vertoont zonder waarschuwing vooraf, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste een maand en geldboete van de tweede categorie, hetzij met één van beide straffen.
Verspreiden/tentoonstellen herkenbare afbeelding minderjarige
Artikel 533
1. Met geldboete van de eerste categorie wordt gestraft degene die van een minderjarige die de leeftijd van twaalf jaar nog niet heeft bereikt, een goed herkenbare afbeelding-van het gelaat verspreidt of openlijk tentoonstelt zonder toestemming van diens wettelijke vertegenwoordiger.
2. Met hechtenis van ten hoogste een jaar en geldboete van de derde categorie, hetzij met een van beide straffen, wordt gestraft degene als bedoeld in lid 1, indien de daarin bedoelde afbeeldingen worden of mede worden gebruikt in het begaan van enig strafbaar feit. Op eerste vordering van de politie is degene tegen wie proces-verbaal is opgemaakt van het begaan van de strafbare feiten als bedoeld in de leden 1 en 2, in het belang van het onderzoek naar deze strafbare feiten verplicht tot:
a. inzage met betrekking tot het bepaalde in lid 1 of;
b. overgifte met betrekking tot het bepaalde in lid 2 van het middel/de middelen waarmee het feit/de feiten is/zijn gepleegd. Indien geen medewerking wordt verleend, is artikel 236 van toepassing.